Все для дітей


П Про Год Е М У Год До А

Чому ми боїмося смерті?

Страх смерті закладена в нас біологічно, він є частиною вродженої форми поведінки будь-якої живої істоти - інстинкту самозбереження. Завдяки цьому інстинкту ми в разі небезпеки робимо все можливе, щоб її уникнути, врятуватися.

Якщо б ми не боялися померти, то часто робили б небезпечні вчинки абсолютно бездумно. Ми б більше ризикували, не думали про наслідки наших дій. В результаті людство просто вимерло б.

Проте страх смерті у людини - це не тільки біологічний механізм, який сприяє виживанню. Смерть для людини - це трагедія. Для дуже багатьох людей думки про чекає їх смерті настільки нестерпні і жахливі, що вони намагаються цих думок уникати.

Чим викликаний цей жах?

Причина страху смерті в тому, що ми не знаємо, що нас чекає після смерті. Невідомість завжди лякає, так само як маленьку дитину лякає темрява, тому що він не знає що в ній знаходиться - а раптом небезпеку?

Смерть - це найголовніша зміна в нашому житті. З приходом смерті життя в звичному нам розумінні закінчується. Всі бояться змін, а ця зміна остаточна, незворотна і незрозуміла.

Для людей віруючих смерть не настільки таємнича, як для атеїстів. Для віруючої людини завершення земного життя - це не порожнеча і ніщо, а лише завершення тілесного життя, початок стану, в якому душа існує окремо від тіла. Смерть - це народження із земного життя до вічності, початок вічного життя. Для християн, наприклад, смерть - це пробудження душі в Іншому світі, де вона перебуває чи з Богом, чи без нього - залежно від того, як людина прожила своє земне життя, праведно або гріховно. І тому все життя віруючої людини - це, за великим рахунком, підготовка до смерті.

Смерть надає життю людини сенс. Усвідомлення того, що земне життя не вічне, дає людині стимул для того, щоб поспішати робити добро і уникати зла, любити і цінувати життя, кожне її мить.

До речі...

Маленькі діти не бояться смерті. Звичайно, вони знають, що таке смерть, вони стикаються з нею в своєму житті, але вони не сприймають смерть як те, що має відношення особисто до них. Кожна дитина думає, що він особливий, і що він буде жити вічно. Момент, коли дитина усвідомлює, що і він колись помре, настає зазвичай у віці близько 6 років. І стає величезним шоком для нього. Через це проходить кожний з нас.

Читайте також:
Що таке смерть? Чому люди помирають?

 


Оцініть відповідь:
1 2 3 4 5

Всього голосів: 86

Ваші коментарі:

сонечка
2014-05-07 00:10:25
я не хочу вмирати . кожну ніч гадаю що зі мною буде . то чи буду тупо воляца в труні . то в пекло чи рай хоча я людина неверущий " слізки"
натата
2014-04-17 21:37:38
так цікаво!
леся
2014-04-17 20:52:00
"Для християн, наприклад, смерть - це пробудження душі в Іншому світі, де вона перебуває чи з Богом, чи без нього - залежно від того, як людина прожила своє земне життя, праведно або гріховно." почнемо з того, що християни (від слова "Христос"грец. є истинними! послідовникам Ісуса Христа і не можуть вважати, що смерть це "...початок стану, в якому душа існує окремо від тіла. Смерть - це народження із земного життя до вічності, початок вічного життя" оскільки Ісус знав і свидетельствов завжди, що це не так: він завжди смерть порівнював зі сном,тобто-станом небуття, душа є смертної т.к душа це людина сам і є, як втім і інші живі істоти є душами, а саму Смерть називав ворогом,"... який буде знищений останнім" Абсурдно говорити що християни мають погляди, які суперечать християнству, але в той же час ці погляди мають місце бути в релігіях сповідують змішання поглядів і традицій: язичництво, демонизм, сатанізм під загальною назвою християнський світ. Стаття, м'яко кажучи, неточна, ненаукова, аргументи неперевірені, з фактів тільки те, що ніхто не хоче помирати. Цікаво чому ж смерть лякає всіх якщо прийняти за правду, що смерть це перехід і що за нею слід вічне життя? Соломон сказав так: "Живі знають, що помруть, а померлі нічого не знають... Зникла їхня любов, і ненависть, і ревнощі і століттями не буде їм частки ні в чому, що під сонцем тим діється. Все, що може робити твоя рука, роби, докладаючи всіх зусиль, тому що в могилі - місці, куди ти підеш,- немає ні роботи, ні задумів, ані знання, ані мудрості"
Я_Знаю
2014-03-24 20:29:37
Ерік, я скажу тільки одну фразу. Подумай над нею. "Ви коли небудь бачили, що б собака милувалася заходом?"
макс
2014-03-18 13:10:48
не потрібно боятися краще зараз подумати про майбутньому...
Марина
2014-03-13 19:35:18
Я згодна з аліною
Іван
2014-03-08 19:35:54
Напевно, скоро (років через 100) наука дійде до того, що ми будемо безсмертними. При цьому люди, швидше за все будуть колонізувати всесвіт (і не тільки люди), а потім і, можливо, інші всесвіти(зараз багато є цікавих спостережень, які дають привід замислитися, що наш всесвіт не одна, і їх число таких досліджень і спостережень поступово зростає). Тому не хочеться вмирати, хочеться весь час щось досліджувати, щось дізнаватися нове. Думаю, що треба дуже активно просувати науку вперед. Тільки тоді все у людей буде краще. Думаю, що якщо жити без турбот і досліджень, то така вічне життя не буде цікавою і потрібною. І взагалі, ми живемо на жахливо маленькій точці (на Землі), яка знаходиться у величезній галактиці, яка в свою чергу, є жахливо маленькою крапкою у всій всесвіту. Кажуть, що у Всесвіті зірок більше, ніж піщинок на всій Землі. А Земля крутиться навколо всього 1 зірки. Тому місця у Всесвіті на всіх вистачить, навіть якщо всі будуть жити вічно. Особливо, якщо підтвердиться теорія про мультивселенной (гиперпространстве, в якому знаходиться безліч Всесвітів).
Ерік
2014-01-09 17:05:26
Смерть потрібна, уявіть що ви раптом станете безсмертними. Що ви будете робити цілу вічність на землі? Вічне життя в нашому світі це набагато страшніше смерті! Але і релігій вірити не можна! Кожна релігія намагається скористатися вашим страхом смерті щоб зробити вас рабами! Потрібно думати і аналізувати цей світ логічно, і хто знає, можливо окрім цього світу є й інший.
лучник 2503
2014-01-08 12:16:09
Спосибо мені сподобався розповідь
Про 100 милашка
2014-01-07 19:16:43
краще-б люди жили вічно
Еліс
2013-12-26 10:08:11
якщо я помру я втрачу всіх друзів і я втрачу все!
ВиЧка
2013-11-19 12:53:10
Я не знаю чому, але смерті я не боюся. Я просто не хочу, щоб із-за мене проливали сльози рідні. Тому, я націлена жити...
Гоша
2013-10-26 18:20:55
Я БОЮСЯ СМЕРТІ,ПРАВДА
уляна
2013-10-19 16:53:55
жах я не хочу помирати
іриска
2013-09-26 18:47:33
Люди бояться смерті,тому що не були створені спочатку щоб умирать.Смерть була покаранням людям за не послушание.Но незабаром ситуація изменится.В Біблії передбачається,що скоро настане час ,коли люди не будуть вмирати.
аліна
2013-08-15 13:52:23
я не розумію чому я боюся померти я завжди про це думаю і не можу зрозуміти що буде далі коли я помру що будить зі мною
Ванессик*-*
2013-06-05 18:47:19
я знала про це все,та ще вірила в Бога,який створив усе,що потрібно було,це Творець світу!я вірю в ангелів,пророків,книги,смерть і навіть в Рай і Пекло...я знаю цю релігію!
Кицюня мур-мяу
2013-03-06 18:10:26
я не знала,але тепер буду знать.Я не хочу вмирати!!ХНЫК-ХНЫК!!
данила
2013-02-02 12:31:25
я думав по іншому
саша
2013-02-02 12:26:01
я не хочу помирати
еля
2013-02-02 12:23:38
найкращий відповідь тільки у вас
даша
2013-01-27 18:22:48
відмінний відповідь!!1!
Ваше ім'я (нік):
Коментар:
Введіть результат обчислення
     

Чомучка



  © 2014 Все для дітей